PERÄSEINÄJOEN PENNIHÄÄT

Peräseinäjoelle perustettiin vuonna 1994 Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskus. Syksyllä 1998 aluekeskuksen henkilökunnalle (Tuula Koskimies-Hautaniemi ja Mari Niemi) tuli oivallus elvyttää erityisesti Etelä-Pohjanmaalla vallitseva pennihääperinne eloon ja tehdä siitä jokavuotinen kulttuuri- ja kesätapahtuma Peräseinäjoelle.

Aluekeskuksen henkilökunta sai pitäjän eri järjestöt ja esiintyjäryhmät innostuneesti liikkeelle. Siirtolaisuusinstituutin henkilökunta kirjoitti käsikirjoituksen pohjan ja jalasjärveläinen Hannu Salo kirjoitti näytelmän lopullisen käsikirjoituksen. Näin syntyi näytelmä Amerikanlesken Pennihäät, jonka Hannu Salo myös ohjasi. Näytelmä oli hyvin todenmukainen kuvaus vuonna 1912 siirtolaiseksi lähteneestä miehestä ja hänen perheestään Peräseinäjoella. Amerikanlesken Pennihäät -näytelmää esitettiin kesällä 1999 Peräseinäjoen Kihniänkylän nuorisoseura Sampolan pihamaalla, sekä lisäksi Peräseinäjoen Kalajärvellä. Näytelmässä esiintyi noin 80 henkilöä näyttelijöinä, soittajina, tanssijoina ja laulajina. Näytelmä kokosi kunnan kaikki kulttuuriharrastajat yhteiseen toimintaan.

Menestyksekkään kesän innoittamana vuoden 1999 loppupuolella perustettiin harrastajateatteriyhdistys Peräseinäjoen Pennihäät ry. Yhdistyksen toiminnan pääpaino on kesäteatterinäytelmien tekemisessä, mutta myös talviaikaan yhdistys on tuottanut erityisesti yrityksille ja pikkujouluyleisölle suunnattuja revyy-tyyppisiä esityksiä. Yhdistys käy esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa sekä tuottaa tilauksesta ohjelmistoa. Näytelmätoiminnassa on mukana vuosittain 30-50 ihmistä.

Aisamäen kesäteatteri -hanke tuli ajankohtaiseksi, koska Peräseinäjoen Pennihäät yhdistyksellä ei ollut omaa vakituista esiintymispaikkaa ja yhdistyksen kesäteatteritoiminta oli jo vakiinnuttanut paikkansa eteläpohjalaisessa kulttuurielämässä. Aisamäen näyttämö- ja katsomohanke toteutettiin 2003 – 2005. Aisamäen kesäteatterin nimi oli itsestäänselvyys. Paikka, johon kesäteatteri nousi, on nimeltään Aisamäki. Perinteitä kunnioittavana yhdistyksenä halusimme säilyttää paikan nimen samana ja tuoda sen myös nuoren polven tietoisuuteen.

Sijainti

Veneraitti 2, 61100 Peräseinäjoki

Yhteystiedot

Varaukset:
040 7789533

www.pennihaat.net

Puheenjohtaja
Sari Rintala
050 3594306

Instagram

Ota yhteyttä!

MUUTA KOETTAVAA