[ultimate_heading main_heading=”YHDISTYKSEN HISTORIA” heading_tag=”h1″][/ultimate_heading]

Yhdistys perustettiin Kalajärven Lomakylän mökissä Kimmo Martiskaisen johdolla. Kimmo veti ensimmäisiä EU-hakkeita Suomessa jota hallinnoi Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy. Paikalla oli Kimmo Martiskainen, Jukka Pajunen, Eila ja Aarre Kulmala Katinkulma, Ulla ja Tapio Manni Kalajärven Lomakylä Oy, Raimo Johannes Marttila SF-Caravan Seinäjoen Seutu ry. Juhani Korhonen Marjatila Korhonen, Veli-Matti Mäki-Paavola Maatilamatkailu Välimaa.

Peräseinäjoen Matkailuyrittäjät ry on perustettu 28.11.1995 paikallisten matkailuyritysten yhteistyöelimeksi. Yhdistys oli tuolloin ensimmäinen laatuaan maakunnassa. Kuntaliitoksen yhteydessä vuonna 2005 nimi muutettiin muotoon Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry. Yhdistyksen tarkoituksena on yhdistää matkailuyritykset valvomaan niiden yleisiä ja yhteisiä yrittäjyyteen liittyviä etuja, sopia matkailuyritysten yhteisistä tavoitteista ja strategiasta, sekä muista matkailua koskevista yhteisistä kehittämistoimenpiteistä. Yhdistys on järjestänyt jäsenilleen koulutustapahtumia sekä yleisiä tapahtumia heinäkuisista lomatansseista aina talvisiin reppuhiihtotapahtumiin. Olennainen osa toimintaa on julkinen esiintyminen erilaisissa messutapahtumissa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys ottaa kantaa ja tekee ehdotuksia jäseniään koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin, toimii välittäjänä yhteistyö- ja työnjakokysymyksissä, välittää ajankohtaista tietoa jäsenille sekä järjestää koulutus- ja informaatiotilaisuuksia.

Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry – 20 vuotta

Kunniajäsenyydellä palkittiin kesäkuussa järjestetyssä juhlatilaisuudessa Seinäjoen ja Peräseinäjoen matkailun hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä seuraavat henkilöt: Hannu Ilomäki, Peräseinäjoen kunta, kylämatkailun jäsen Jussi Mäki (Jussin Tuvat), Raija Korhonen (Marjatila Korhonen), Eila Kulmala (Kahvila-Ravintola Katinkulma Kalajärvi), perustajajäsen Raimo Johannes Marttila (SF-Caravan Seinäjoen seutu ry), perustajajäsen Markku Koivumäki (SF-Caravan Seinäjoen seutu ry), perustajajäsen Aaro A Harjunpää, Peräseinäjoen kunta. Kuvasta puuttuu Jukka Pajunen Peräseinäjoen elinkeinoasiamies, perustajajäsen.

Vuosikokouksessa 11.4.2022 Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry luovutti kunniakirjat Kunniajäseniksi valituille Takalan Maatilamatkailulle ja Aarre Kulmalalle Seinäjoen matkailun hyväksi tehdystä ansiokkaasta työstä.

Yhdistyksen toimintaa:

Lomatanssit
Heti vuonna 1996 aloitettiin voimakas yhteistyö Peräseinäjoen yrittäjien kanssa Lomatanssien järjestäminen yhteistyössä. Ensimmäisiin lomatasseihin saatiin tangoprinssi Juha Hilden. Vuonna 1997 sitten tuli kaikkien aikojen yleisöennätys. Kalajärven matkailualueelle saapui yli 2000 henkilöä kuuntelemaan ja katsomaan Jari Sillanpäätä. Lomatanssit jatkui myöhemmin alueen yrittäjän toimesta aina vuoteen 2003 jolloin esiintyi Danny-show, ja yleisöä oli yli 1000 henkilöä.

Kiiskenpilkinnän SM-kisat

Epäviralliset kiisken (eli ”rökkään”) pilkinnän SM-kisat aloitettiin vuonna 1997 Juhani Korhosen ideoimana yhteistyössä Jalasjärven urheilukalastajien ja Peräseinäjoen yrittäjien kanssa. Kisat saivat valtakunnallista huomiota, ja niinpä päätettiin yhdessä järjestää vuonna 1998 vielä viralliset Kiiskenpilkinnän SM-kisat. Kilpailu oli taas huomiota herättävä valtakunnallinen tapahtuma.

Kesäteatterin alku Peräseinäjoella
Kahvila-ravintola Katinkulma hankki Kalajärven lavalle teatteriesityksen Murha maalaispappilassa vuonna 1997 heinäkuussa. Esityksen toi Peräseinäjoelle Töysän Ylipään kyläteatteri, johon kuului noin 15 harrastelijanäyttelijää. Yleisöä tuli joka suunnasta niin paljon, että Kalajärven kaikki tuolit kannettiin lavalle. Tästä lähti idea, että Peräseinäjoelle pitää elvyttää kesäteatteritoimintaa. Peräseinäjoen Matkailuyrittäjät ry koulutti EU-hankkeella matkailuosaajia Peräseinäjoelle. Matkailuosaaja Tanja Välipakka alkoi kehitellä EU-hanketta Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskuksen henkilökunnan Tuula Koskimies-Hautaniemen ja Mari Niemen kanssa. Tanja Välipakka projektipäällikkönään hanke alkoi elvyttää erityisesti Etelä-Pohjanmaalla vallitsevaa pennihääperinnettä eloon tavoitteenaan tehdä siitä jokavuotinen kulttuuri- ja kesätapahtuma Peräseinäjoelle. Katso lisää: http://www.pennihaat.net

Reppuhiihto – Talvielämyspäivä
Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry aloitti hiihtotapahtuman vuonna 1999. Tapahtuma on saanut paljon kiitosta ja parhaimmillaan siihen on osallistunut yli 180 henkilöä. Kuntaliitoksen jälkeen mukaan yhteistyöhön tuli Seinäjoen kaupungin liikuntatoimi sekä myöhemmin Elämysliikunta ry ja nimi muuttui Talvielämyspäiväksi. Talvinen tapahtuma jatkuu edelleen.

Lauri Tähkä ja Elonkerjuu

7.6.2000 klo 20.00 Peräseinäjoen Kalajärven virkistysalueen kesäkausi avattiin railakkaasti pohjalaisiltamilla. Lavalle nousi Lauri Tähkä ja Elonkerjuuorkesteri, joka herätti Suukkoa vai puukkoa –iltamissaan rehvakkaat pohjalaislaulut ja suomikaihon uudenlaiseen eloon.
TV2 kuvasi tapahtuman ja se esitettiin useaan kertaan televisiossa. Tämä ilta toi Lauri Tähkän ja Elonkerjuu yhtyeen esille ja tästä alkoi heidän nousunsa Suomen huipulle.

Kylämatkailu
Maaseutumatkailu lienee kaikille tuttua, mutta mitä tarkoittaa kylämatkailu? Kun kylä, kylän matkailuyritykset ja kylän matkailua tukevat yhdistykset liittävät voimansa yhteen ja ponnistavat kohti yhteistä päämäärää – matkailun kehittämistä, voidaan sitä kutsua kylämatkailuksi. Sen tavoitteena on matkailun muuttaminen maaseudun kylissä tuottoisaksi liiketoiminnaksi, kylien elävöittäminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Kylämatkailun avulla nostetaan ja vahvistetaan pienen maaseutupaikkakunnan identiteettiä, historiaaa ja ainutlaatuisuutta, matkailun lainalaisuuksia mukaillen.

Kylämatkailujaosto toimi vuosina 2010-2023
Pj. Aarre Kulmala
Siht. Päivi Salo-Savunen
Varapj. Riitta Ojaniemi

Muut jäsenet: Hannu Ilomäki, Aaro A. Harjunpää, Pentti Salo, Birgitta Javanainen, Tuula Hautakorpi, Sinikka Knaapila, Airi Lepistö, Jorma Mäki-Jussila, Päivi Salo-Savunen, Minna Aho, Merja Javanainen, Emilia Uutela, Pirkko Ojaniemi, Reijo Ilomäki, Marja Konimäki, Matti Pasto.

Hankkeet
Matkailuosaajan koulutus, Katinkulma, Kalajärven huolto- ja suihkutilat rannalle. Kylämatkailuhanke 1: Johanna Hietanen, Aarre Kulmala. Kylämatkailuhanke 2: Sanna Jyllilä, Päivi Salo-Savunen.

Syvänniemen sokkomatka Peräseinäjoelle

Toimijoiden Teatteri Hermannin näyttelijöiden, taustajoukkojen ja Syvänniemen kyläaktiivien yhteinen opintomatka suuntasi tänä vuonna Etelä-Pohjanmaalle, Peräseinäjoen kylälle. Retki toteutettiin sokkomatkana, eli osallistujille selvisi vasta perillä mikä oli määränpää. Määränpäätä ehdittiin arvuutella matkalla jo useamman kerran. Ensimmäinen pysähdys oli Keuruun pappila, jossa nautittiin herkullista lounasta mm. ruhtinaan palapaistia ja pappilan hätävaraa.

Iltapäivällä määränpäähän päästiin ja heti alkuun todettakoon, että Peräseinäjoki tuskin jätti ketään kylmäksi, sillä jo heti tervetuliaissanat lausuttiin runon muodossa kyläaktiivi Aaro Harjunpään toimesta. Kulttuurikeskus Pokilla tarjolla oli tervetulokahvit ja Birgitta Javanaisen tekemää leipäjuustoa lakkahillolla. Pikaisen tutustumisen jälkeen ryhmäläiset pääsivät majoittumaan Kalajärven alueen mökkeihin ja Ilomäen maatilamatkailun tiloihin.

Iltaa vietettiin Kulttuuritalo Pokilla, tarjolla oli Ojaniemen Riitan ja taustajoukkojen loihtimaa herkullista ruokaa. Illan aikana oli Peräseinäjoen kylämatkailujaoston esittelyä ja ohjelmana esitettiin uusin kylämatkailutuote näytelmä Matti Unkurista. Yhteiseen illanviettoon oli kutsuttu avoimella kutsulla myös kyläläisiä. Illan aikana kohtasivat eteläpohjanmaan komiat ja lupsakkaat savolaiset. Tunnelmaa kevensivät Kimmo Vähäkoski sekä murre- ja kyntömestari Annikki Koponen veisteli savolaisia juttuja. Kyntökisojen kakkonen löytyikin pohjanmaalta ja siitä riitti juttua pitkin iltaa.

Tunnelma oli sydämellinen ja varmasti kaikki mukana olijat nauttivat tilaisuuden leppoisasta yhdessäolosta ja tunnelmasta. Ravintola Kalajärven karaokeillan ja saunan jälkeen retkeläiset ottivat pikaunet.

Sunnuntaina aamupala nautittiin Pokissa, jonka jälkeen lähdettiin Peräseinäjoki -kierrokselle Tuula Hautakorven opastuksella. Matkalla tutustuttiin Peräseinäjoen kirkkoon ja Maailman raitti kierrettiin Australiasta, Amerikan kautta Siperiaan. Peräseinäjoen vahva teema eli siirtolaisuus tuli kierroksen aikana hyvin esille. Matkalla kuultiin Peräseinäjoen historiasta ja ex-kunnantalolla tutustuttiin Peräseinäjokeen ennen ja nyt, jonka jälkeen otettiin Ritolat, eli tutustuttiin Ville Ritolan mitaleihin. Lounasta syötiin Peräseinäjoen Koivukaaressa, jonka jälkeen matka jatkui kohti Suomen suurinta kyläkauppaa. Matti Pasto ja Birgitta Javanainen opastivat lupsakkaan savolaisporukan shoppailemaan sekä Suomen suurimpaan Joulumaahan. Kotiin lähdettiin yhden pysähdyksen taktiikalla. Retki oli onnistunut ja jälkitunnelmat erittäin positiiviset. Vastaaville retkille lähdetään varmasti jatkossakin, mutta mistä löytyy yhtä hauska ja omaperäinen kohde ensi vuodelle.

Kiitokset isännille ja emännille unohtumattomista kokemuksista Peräseinäjoella!

Matkamme kuljetuspuolesta vastasi Savon Linja Oy:n puolesta aina hymyilevä ja palvelualtis bussinkuljettaja Tarja Heinonen. Matkanjohtajana toimi Pekka Kääriäinen, Syvänniemen Hermanni ry:n pj. ja kylämatkailuaktiivi. Koko retkemme järjestelyjen ja onnistumisen takana oli Aarre Kulmala, joka organisoi muiden paikallisten kanssa meille ikimuistoisen viikonlopun.