Maailman Raitti ja Siirtolaisuusmuseo

Maailman Raitti on ulkoilmamuseoalue Kalajärven rannalla Peräseinäjoella. Alueella esitellään Suomesta lähteneiden siirtolaisten elämää eri puolilla maailmaa.

Maailman Raitilla sijaitsee Hakalan talo, joka kertoo Amerikan siirtolaisuudesta. Se rakennettiin alun perin vuoden 1910 paikkeilla Ilmajoelle ja se siirrettiin nykyiselle paikalleen 2008 ja se oli ulkoilmamuseoalueen ensimmäinen rakennus. Hakalan taloa voi vuokrata ympäri vuoden pieniin tilaisuuksiin.

Kanadasta alueelle on lahjoitettu Knuuttilan talo, joka rakennettiin alun perin New Finlandiin, Saskatchewaniin. Hirsisen talon vanhin osa on vuodelta 1893 ja talon sisustus on suurimmaksi osaksi alkuperäinen.

Australiaan suuntautuneesta siirtolaisuudesta kertoo sokeriruokofarmin työntekijöiden asuinparakki. Aaltopellistä valmistettu rakennus sijaitsi alun perin Queenslandin Inghamissa. Se rakennettiin 1920-luvulla ja oli keininleikkaajien käytössä vielä 1960-luvulla.

Venäjälle Siperiaan karkotettu Matti Unkuri rakensi perheelleen Bugeneen haapapuisen hirsitalon vuonna 1879. Se on nyt alkuperäisen näköisenä Maailman Raitilla. Unkurin taloa voi vuokrata kesäaikana pieniin tilaisuuksiin.

Suomen Siirtolaisuusmuseo on toiminut Peräseinäjoella vuodesta 2006 lähtien ja sillä on Maailman Raitin ohella näyttelyitä keskustassa Terästalolla. Museon toimintaa ylläpitää Suomen Siirtolaisuusmuseon Tuki ry.

Yhteystiedot

info@siirtolaisuusmuseo.fi
0403691543, 0403556055
www.siirtolaisuusmuseo.fi

Sijainti

Länsirannantie 2, Peräseinäjoki

MUUT PALVELUT